Vírusos szemölcs kezelése

Mi az a szemölcs?

A Human Papillomavirus (HPV) által okozott jóindulatú bőrdaganat, mely a bőr mikrosérülésein keresztül kontaktfertőzésként jön létre az arra fogékony egyéneken. A legyengült immunrendszer, a túlzott izzadás és a nedves környezet kedvez a fertőzés kialakulásának. A vírus a hámsejteket megfertőzve szemölcsképződést indít meg. A növekedő szemölcsök hajlamosak a tovaterjedésre. Előfordulási gyakorisága felnőttek és gyermekek esetében is 10% körüli.

Hogy néz ki a szemölcs? Mik a tünetei?

Szemölcs leggyakrabban a kéz és a talp felszínén található, ritkábban a külső nemi szerveken. Formájúk és méretűk különböző lehet, érdes felületű, de lehet lapos és sima is. Néha mélyen helyezkednek el, szinte gyökerük van. Önmagukban vagy csoportosan is előfordulhatnak. A talpi szemölcsök fájdalmasak lehetnek.

Hogyan kezelhetők a szemölcsök?

A szemölcsök kezelés nélkül néha évekig megmaradnak, gyakran szaporodnak, máskor spontán, hirtelen, nyom nélkül eltűnnek.

Vírusos szemölcs kezelése többféleképpen is történhet:

  • Folyékony nitrogénes fagyasztással: Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, mely gyors és hatékony, kevés fájdalommal járó módszer. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul. Szükség lehet a kezelés ismétlésére további 2-3 alkalommal.
  • Helyi érzéstelenítésben sebészeti eltávolítással: Akár éles szélű ún. Volkmann-kanállal, vagy szikével vagy akár lézerrel is történhet. A sebészeti módszerrel azonban esély van arra, hogy az eltávolítás túl felületes (a szemölcs kiújulhat), vagy túl mély (heg képződhet).
  • Sebészeti eltávolítás Volkmann-kanállal
  • Sebészeti eltávolítás elektrokauterrel
  • Elektromos késsel (elektrokauterrel) való roncsolással
  • Szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával (pl.: szalicilsav, fluorouracil): A kisebb és kevésbé makacs szemölcsök esetén alkalmazható.
  • Vényköteles gyógyszerrel: Az immunrendszer stimulálásával.

Vírusos szemölcs kezelésének utóhatásai?

A szemölcs gyógyulási ideje a szemölcs típusától, nagyságától és a választott kezeléstől függően akár több hétig is eltarthat. A fagyasztást követő napon hólyag keletkezhet a kezelt területen, amelyet steril körülmények között meg lehet nyitni, amennyiben túlságosan feszül. A hólyag után a szemölcs magától kifordul vagy kifordítható. A seb 4-5 nap alatt begyógyul, gyorsan beindul a bőrfelszín regenerálódása.
Vírusos szemölcs kezelése követően nagy kiterjedésű talpi szemölcsök esetén akár 2 hétig is javasolt a talp tehermentesítése.

Rendelőnkben a szakorvosi konzultáció során a bőrgyógyász megvizsgálja a szemölcsöt, majd annak típusa, milyensége alapján dönt a kezelési módszerről.

Vírusos szemölcs kezelése árairól az Árak menüpontban olvashat. Orvosi konzultációra időpontkérés a +36 30 5603 983-as telefonszámon vagy az info@botoxclinic.hu e-mailcímen lehetséges.