Benőtt köröm kezelése

Ki hinné, hogy egy egyszerű kis köröm korlátozhatja a napi tevékenységet? Ha benőtt körömtől szenved, már tudja! A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns bőrgyógyászati és sebészeti műtét.

Milyen okokra vezethető vissza a benőtt köröm kialakulása és hogyan kezelhető?

A betegség lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”, ezzel fájdalmat okoz, melyet a legkisebb nyomás is súlyosbít. Törvényszerűen gyulladás is keletkezik. Legfőbb tünete a fájdalmas duzzanat, vadhús képződés, köröm alóli gennycsorgás. A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetekben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. Leggyakrabban a nagy lábujjakon fordul elő ez a betegség, melynek kialakulásához általában szűk cipő viselése, helyileg történő sérülés, helytelen pedikűrös beavatkozás, a láb körmeinek a kézkörmökhöz hasonló ívesre vágása vezet, de okozhatja a köröm túlzott genetikai görbülete is. A fokozatosan kialakuló gyulladásos sarjszövet fájdalmasan lüktető, vöröses, vérzékeny. A folyamatot gyakran gombás fertőzés is kísérheti, melynek kezelése szintén fontos feladatunk a tartós gyógyulás szempontjából.

Hogyan kezelhető a benőtt köröm?

A nem műtéti kezelés – úgymint a lábujjak áztatását követő köröm-előemelési próbálkozás, a gyulladáscsökkentő, antibiotikumos vagy fertőtlenítő kenőcsök használata –  többnyire csak kísérlet marad, eredményt a gyakorlatban ritkán hoz.

Végleges megoldást csak sebészeti beavatkozáshoz, melyet ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben végzünk.

Az orvosi konzultáció során a bőrgyógyász alaposan megvizsgálja a problémás körmöt, illetve annak környékét. Megállapítja, hogy milyen kezelési mód lenne a leghatékonyabb a benőtt köröm kezelésére.

Mi történik a benőtt köröm kezelése során?

A lábujj injekciós érzéstelenítése (mely egyben az eljárás legkellemetlenebb része) után a benőtt körömszakaszt, a túlnőtt, gyulladt körömsáncot és legfőképpen a köröm termelődését biztosító osztódó réteget részlegesen eltávolítjuk. Varratszedés a műtétet követő 7-10. napon. A lábat a varratok eltávolításáig szárazon kell tartani. A benőtt köröm kezelése utáni teljes gyógyulási idő akár több hétig is eltarthat, ezért a műtét után néhány napos pihenő ajánlott. Javasolt a műtéten átesett láb felpolcolása, nyitott cipő viselése. A sebgyógyulás befejezéséig (kb. 3-4 hét) a szauna, a szolárium és az uszoda használata kerülendő!

Lehetnek-e a műtétnek szövődményei?

A műtét után ritkán kisebb utóvérzés, illetve a gyulladásos folyamat súlyosbodása előfordulhat, mely antibiotikum szedését vonhatja maga után. Ez utóbbi kialakulására elsősorban fennálló cukorbetegség és vérellátási zavarok esetében van nagyobb esélye.

Nagy a kiújulás veszélye?

Benőtt köröm kezelése sajnos közel sem hoz végleges eredményt, a kiújulási gyakoriság akár 16-60% is lehet. A betegség megelőzhető, visszatérése gátolható a helyes körömápolási szokások használatával, kényelmes lábbeli hordásával.

A beavatkozás árairól az Árak menüpontban olvashat. Orvosi konzultációra időpontkérés a +36 30 5603 983-as telefonszámon vagy az info@botoxclinic.hu e-mailcímen lehetséges.