Jóindulatú növedékek eltávolítása

Fibróma

A fibróma a bőr jóindulatú, kötőszövetes eredetű daganata. A fibróma nem egyenlő a szemölccsel – nagyon sok embernek van ilyen, a teste különböző pontjain. Nem veszélyes, de nem is szép látvány. A fibróma különösen a hónaljban, a lágyéktájékon, az emlők alatt és a nyakon tűnik fel. Puha növendék, barna vagy bőrszínű, felszíne barázdált, keskeny nyéllel csatlakozik a bőrhöz, sosem válik rosszindulatúvá. Az esetek többségében nem fáj, nem okoz panaszt, csak akkor, ha valami történik vele (megsérül, begyullad, megduzzad). Beakadhat ruházatba, nyakláncba, s esztétikailag is elég zavaró lehet.

Fibrómák minden korosztályban előfordulhatnak, de gyakrabban fordulnak elő felnőtteknél, érintheti a férfiakat és a nőket egyaránt. Gyakrabban alakul ki ott, ahol a bőrt több vagy nagyobb fokú dörzsölés éri. Aki túlsúllyal küzd, annál gyakoribb a fibróma jelentkezése. Kialakulásának oka még ismeretlen. Kisebb sérülés, egyes gyógyszerek szedése (pl.: béta-blokkoló), genetikai hajlam okozhat ilyen elváltozást.

Jóindulatú növedékek eltávolítása három módon történhet:

  • folyékony nitrogénnel fagyasztással,
  • ollóval, szikével
  • elektrosebészeti úton, elektrokauterrel (sokszor nevezik ezt a módszert leégetésnek).

Lapos hámszemölcs

Másik jellegzetes korral járó tünet, a morzsalékony, szemölcsös felszínű barnás-feketés lapos hámszemölcsök (seborrheas verruca). Általában a fejen, illetve a törzsön fordul elő. A lapos hámszemölcsök mindig jóindulatúak, nem terjednek, nem okoznak komoly problémákat, csak esztétikailag zavaróak. Leggyakrabban elektrosebészeti eljárással, fagyasztással, éles kanállal vagy lézerrel távolítjuk el őket. Általában nyomtalanul gyógyulnak.

Éranyajegy

Szintén gyakori ártalmatlan bőrtünet az apró pók naevus és a málnavörös éranyajegy (rubin naevus). Utóbbi kicsi félgömbszerűen kiemelkedő vörös növedék. Jóindulatú bőrjelenség, megjelenése természetes folyamat következménye, mégis kozmetikailag zavaró volta miatt eltávolítása indokolt. Elektrokauterrel, folyékony nitrogénes fagyasztással, éles kanállal vagy lézerrel távolítjuk el. Általában nyomtalanul gyógyul. Azok, akiknek a bőrén különösen nagy számban fordulnak elő ezek az elváltozások, jól teszik, ha évente rendszeresen eltávolíttatják őket.

Beavatkozás árairól az Árak menüpontban olvashat. Orvosi konzultációra időpontkérés a +36 30 5603 983-as telefonszámon vagy az info@botoxclinic.hu e-mailcímen lehetséges.