Anyajegy eltávolítás

Az anyajegy eltávolító műtét

Anyajegy eltávolítás a műtét történhet orvosi javaslatra és esztétikai okokból is. Anyajegy eltávolítás eredményétől függően szükséges lehet a bőr felszínén lévő daganatok és daganatra gyanús elváltozások mielőbbi műtéti eltávolítása és szövettani feldolgozásuk. Rendelőnkben az anyajegy eltávolítását lézerrel vagy szikével, ambuláns sebészi beavatkozásként végezzük az anyajegy típusától függően. Legbiztonságosabb a hideg késsel (szikével) történő kimetszés – minden irányban ép széllel és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás (vagy fagyasztás) esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésekre: pontosan mit vettünk ki szövettanilag, volt-e benne rosszindulatúságra utaló jel? A bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra és milyet sebészeti kimetszésre.

Hogyan zajlik az anyajegy eltávolítás?

A műtéti terület fertőtlenítése és izolálása (steril anyaggal körbevétel) után jön az érzéstelenítés – az eltávolítandó növedék alá és köré adott érzéstelenítőszerrel. Ez a páciens számára a műtét egyetlen kellemetlen, fájó pontja, mely csupán néhány másodpercig tart. Az érzéstelenítés azonnal hat a bőrben, így kezdődhet a szikével történő eltávolítás. A kimetszés babérlevél alakban, biztonsági zóna ráhagyásával történik, a bőr teljes vastagságában. Az eltávolított bőrdarab formalinba kerül, és a sebet gondos vérzéscsillapítást követően csomós öltésekkel vagy tovafutó varratokkal zárjuk. A varratok behelyezése után vékony ragasztócsíkok kerülnek a sebre, hogy még tökéletesebb, szebb legyen a sebgyógyulás. Erre jön rá végül az a steril kötés, amit 3 napig nem érhet víz és szennyeződés, így a páciensnek óvatosan szabad csak tisztálkodnia, és az esetleges megizzadás miatt a sportolás ezalatt az idő alatt kerülendő. A műtét időtartama kb. 30 perc.

A varratok kiszedésére lokalizációtól függően 5-21 nap múlva kerül sor. A műtét és a kontroll vizsgálat alkalmával részletesen tájékoztatjuk a minél jobb sebgyógyuláshoz szükséges teendőkről (pl. kímélő életmód, a heg utókezelése, fényvédelem, stb.). Az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük, melynek eredménye kb. 5 nap múlva várható.

Mi a teendő az anyajegy eltávolítás műtét után?

A szép hegek érdekében az orvos jó néhány utasítását pontosan be kell tartani. Ilyen például:

  • a napozás és szolárium mellőzése minimum 6 hétig
  • kenőcsös kezelés
  • a heg feszüléstől való óvása
  • kozmetikumoktól tartózkodás

Anyajegy eltávolítás kockázata?

Amennyiben megteremtjük az ideális sebgyógyulás lehetőségeit a műtéti kockázatok minimálisak. A sebgyógyulás nagymértékben függ a műtéti technikától, a behelyezett varratoktól, a műtéti területtől illetve a páciens genetikai hajlamától. Ha a páciens hajlamos hipertrófiás, keloidos sebgyógyulásra akkor nagy a valószínűsége, hogy a műtéti heg is hipertrófiásan, keloidosan gyógyul.

Milyen műtéti szövődmények léphetnek fel?

  • bakteriális felülfertőződés
  • varrat elégtelenség
  • hipertrófiás heg
  • keloidos heg

Az anyajegy eltávolítás árairól az Árak menüpontban olvashat. Orvosi konzultációra időpontkérés a +36 305603983-as telefonszámon vagy az info@botoxclinic.hu e-mailcímen lehetséges.