Rosacea kezelése

Mi az a rosacea?

A rosacea nagyon gyakori, makacs, főként az arcot érintő gyulladásos bőrbetegség, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró. A rosacea legkoraibb tünete az arc középső részén (orr, homlok, áll) kialakuló bőrvörösség, amely kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet, később azonban a bőrvörösség tartósan megmarad. Pókhálószerű piros hajszálerek válnak láthatóvá. A napfény általában rontja a tüneteket. A rosacea gyakori következménye akne-szerű gennyes pattanások, csomók megjelenése az arcon. A Rosacea gyakori betegség, 20 emberből 1 szenved az arc kivörösödésétől!

A rosacea tüneteinek gyakori kiváltói a fűszeres ételek, az alkohol, a koffein, a hőmérséklet-változás, a napozás vagy a szél és a stressz. Kialakulásának oka ismeretlen. Az állapot lehet öröklött. Bármely életkorban, de leggyakrabban 30 és 55 év között jelenhet meg.

A rosacea kezelhető?

Az első lépés a rosacea kezelésében, hogy elkerüljük azokat a kiváltó faktorokat, melyek ronthatják a már kialakult állapotot. Gyakori kiváltó okok: bizonyos élelmiszerek (például a glutén, máj, a joghurt, a sajt, fűszeres és chilis ételek), közvetlen napfény, szélsőséges időjárás, az alkohol, forró italok, a stressz, a nehéz fizikai testmozgás és a hőhullámok/menopauza. Néhány bőrápoló termék (különösen az alkoholtartalmúak – pl. tonerek) is súlyosbíthatja a már kialakult rosacea-t. A rosacea tüneteire jól reagálnak a gyulladáscsökkentő összetevőket (úgymint az aloe vera, az árnika, a körömvirág, a kamilla, az uborka, a zöld tea, a licochalone, a vörös alga, a kakukkfű, a cink) tartalmazó készítmények. Az enyhe rosacea helyi antibiotikumokkal kezelhető. Antibiotikumos krémekkel és tablettákkal a bőrpír és az akne-szerű tünetek kezelhetők. Rosacea kezelése: szisztémásan adott elhúzódó antibiotikus terápia szükséges. A lokális szteroidok kezdetben segítenek, de hosszú távon fokozzák a rosacea tüneteit. Rosacea kezelése esetén a bőrpírt és a hajszálereket lézeres útonl is korrigálni lehet.

A Rosacea kezelése árairól az Árak menüpontban olvashat. Orvosi konzultációra időpontkérés a +36 30 5603 983-as telefonszámon vagy az info@botoxclinic.hu e-mailcímen lehetséges.